Gartneri og hagesenter for et hardført klima - Nygård Hagebruk AS

Urter

Det finnes en urt til alt! Og du kan ikke bruke for mye av de.
De er dekorative, tilsetter smak på mat og drikke, lukter deilig og ikke minst; det er sunt.
Lag din egen lille krydderhage enten i balkongkasser eller andre egnede krukker som kan plasseres ved siden av grillen. Du kan jo også ha urtene innomhus I passelig avstand til kjøkkengrytene slik at du husker på bruke de når du lager mat.

Hos oss finner du et utvalg av herda krydderurter i mindre potter. Herda urter trenger litt tid på seg før urten er ferdig utvokst, og du vil få langt friskere urter sammenlignet med slike planter du får kjøpt i matvarebutikken.

Presentasjon av urter:
Kilde: bama.no

Kruspersille
Kruspersille

Kruspersille er vel den mest kjente av alle urter i Norge. Den har en sterk grønn farge og er sprø og spenstig. Persille brukes ofte til pynt, men bruk den som en smakssetter som andre urter, da persille fremhever andre smaker når den kokes. Prøv persille i sauser, marinader og wok.
Basilikum
Basilikum
Basilikum er en anvendelig og populær urt. Det finnes mange varianter som kan brukes i matlaging, og mulighetene er uendelige. De brukes både hele og hakket opp. Smaken er søtaktig og mild og tilfører de fleste retter en herlig duft og smak.

Basilikum passer til det meste og er hovedingrediens i den klassiske italienske sausen pesto. Den brukes i tillegg mye i pastaretter - og spesielt i tomatsauser. Basilikum smaker nydelig sammen med tomater og myke oster, som for eksempel mozzarella, fetaost og chèvre. Basilikum passer også veldig godt i desserter: prøv finhakket basilikum over en frisk fruktsalat.
Dill
Dill

Dill er en av de få urter som kanskje kan brukes litt forsiktig - men bruk heller ikke for lite. Har du i bare litt urter, vil de først og fremst gi farge og ikke så mye smak.

Bruk av ferske urter er noe du bør eksperimentere med, både type og mengde. Ikke la deg binde av tradisjonell bruk, for ferske urter er like anvendelige som salt og pepper. De passer til de fleste matretter, og dill har for eksempel sin naturlige plass sammen med gravlaks, dillsaus, potetretter og salater. Den brukes også i hvit saus, suppe, stuing, og til fisk og skalldyr.
Rosmarin
Rosmarin

Rosmarin er utmerket til alt av kjøtt og sjømat. I Italia brukes rosmarin ofte til grønnsaker som er stekt i olivenolje og til kalvekjøtt. Den er også god til vilt, gryteretter, tomatretter og brødbaking. Rosmarin passer spesielt godt til lam samt potet- og grønnsaksformer.
Mynte
Mynte

Mynte kanskje mest brukt i desserter, både til pynt og som smakstilsetter. Men mynte passer også godt sammen med kylling, svine- og kalvekjøtt. Den er utmerket til lam, enten i marinade eller i sausen. Mynte er utmerket i en smoothie! Og selvfølgelig til Mojito - nordmenns nye favorittdrikk.
Oregano
Oregano
Oregano er en kraftfull og smaksrik urt. Den kan være vanskelig å kombinere med andre urter for den har en helt spesiell og markant smak. Kanskje er oregano aller best til tomater, ihvertfall mener italienerne det.
Oregano er en anvendelig og populær urt. Bladene er ganske små og sitter på en treen stilk.. De brukes både hele og hakket opp. Smaken er søtaktig og mild og gir de fleste retter en herlig duft og smak. Den brukes i tillegg mye i pastaretter, og spesielt i tomatsauser og på pizza.