Gartneri og hagesenter for et hardført klima - Nygård Hagebruk AS
Prydbusker

Her finner du imformasjon om hvilke typer prydbusker som egner seg for det Nord-norske klima. Ta gjerne kontakt med oss for nærmere informasjon. Det er også mulig å forhåndsbestille planter for levering i mai. Skjermleddved `Marit` Lonicera involucrata `Marit`
Skjermleddved `Marit` Lonicera involucrata `Marit`
Denne yndige lave busk-kaprifol er relativ ny i Norge. Veksten er tett og kompakt med opprette greiner. Blomstene er rørformet og lysende gule til lett rødlige. Dekkbladene i blomsten blir senere på sommeren røde og tilbakebøyde. De danner dermed en skjønn bakgrunn for de vakre glinsende sorte fruktene. Arten er meget sunn og robust, og da den er sterk mot forurensning i luft og i salt jord kan den anvendes mange steder. Opprinnelse: Denne fjellform fra Oregon i USA er utvalgt av forskere ved Norges Landbrukshøgskole. Høyde/bredde etter 10 år: 0,8- 1 ,0 m / 1,0-1,4 m Lysforhold: Tåler skygge, kan plantes under store trær. Herdighet: H7 Jordforhold: Trives i de fleste jordtyper, også i bymiljø nær trafikk, som lave hekker og gruppeplante. Pleie: Tåler sterk beskjæring dersom dette er påkrevd.
Tatarleddved/ Tatarkaprifol Lonicera tatarica `Arnold Red`
Tatarleddved/ Tatarkaprifol Lonicera tatarica `Arnold Red`
Tatarleddved er kanskje den viktigste prydbusk for å skjerme mot vinden langs kysten og i innlandet. Meget herdig og forholdsvis stor og bred busk med blågrønt bladverk. Sorten utmerker seg ved dypt lysende røde blomster i juni, samt at den er svakt remonterende i august-september. Store røde bær etter første blomstring. Funnet på Arnold Arboretum, USA i l94l . Opprinnelse: Syd-Russland, Altai og Turkestan. Høyde/bredde etter 10 år: 2 - 2,5 m / 1,5-2,0 m Lysforhold: Sol - halvskygge. Jordforhold: Små krav, tåler tørke, lett og drenert jord. Pleie: Tåler beskjæring. Får tett og fin ny vekst.
 Dunleddved `Odin` Lonicera var. Edulis `Odin`
Dunleddved `Odin` Lonicera var. Edulis `Odin`
Denne variteten edulis av leddved skal, i motsetning til andre, ha spiselige frukter som navnet tilsier. Busken er kompakt og lav og vokser mer i bredden enn i høyden. Den har tykke årsskudd som danner en regelmessig fin tekstur, bladene er bredt ovale med dekorativ grå behåring. Fantastisk fine gule høstfarger, fruktene er cirka 1 cm lange og er blå som blåbær. Den er lite brukt i Norge enda, men forskere har ment at den kan bli et verdifullt tilskudd i hagene våre. Opprinnelse: Finnes viltvoksende på Iturup i øygruppen Kurilene, hvor den kom veien om Botanisk hage i Riga. Høyde/bredde etter 10 år : 1,2 m / 2,0 - 3,0 m. Lysforhold: Sol - halvskygge. Jordforhold: Meget herdig og fin, tett bunndekker som tolerere all slags veldrenert jord. Pleie: Tåler tilbakeskjæring eller tynning, krever ellers lite eller ingen vedlikehold og stell. E-plante
 Blåleddved / Blåkaprifol `Kirke` Lonicera caerulea `Kirkenes`
Blåleddved / Blåkaprifol `Kirke` Lonicera caerulea `Kirkenes`
Busken har en vid, rund og tettvokst form med blågrønt bladverk. Årsskuddene har en lysende rød farge i vekstperioden, især på busker i ung alder og nye skudd etter tilbakeskjæring. Den er en av de plantene som bryter tidligst om våren. Etter blomstring får blåleddved blå, dekorative bær. Busken har utviklet seg fint i hele landet, fra sør til nord uten frostskade, og har vist seg sterk mot mjøldogg. Opprinnelse: Utbredt i nordlige Asia. E-planten `Kirke` er funnet i Kirkenes. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,0 - 2,0 m / 1,0 - 2,0 m. Lysforhold: Trives både i sol og skygge. Jordforhold: Er svært nøysom med hensyn til jorda. Glimrende plantevalg på erosjonsutsatte lokaliteter. Pleie: Planteavstand 1,2 m. Svært bra til fri hekk og skråning. God dekkevne.
 Skjermleddved `Kera` Lonicera involucrata `Kera` E
Skjermleddved `Kera` Lonicera involucrata `Kera` E
En særlig frodig og voksevillig sort. Blomstringstiden strekker seg helt fra våren til sent på høsten. Dekorative røde og gule blomster etterfølges av svarte glinsende bær på lakkrøde dekkblad. Denne kaprifolen blomstrer både på nye og fjordårsskudd. Sorten `Kera` utmerker seg ved bedre herdighet og at den har blomster og frukter utover ettersommeren og høsten. Bra til fri hekk og i gruppe. Opprinnelse: naturlig utbredt langs nordvestkysten av Nord-Amerika. Norsk utvalg ved UMB, Ås i 1958. Høyde/bredde etter 10 år: 2,0 - 2,2 m /1,5 - 2,0 m. Lysforhold: Sol - halvskygge, rikest blomstring i fyll sol. Herdighet: H7 innland - H8 kystklima. Jordforhold: Svært robust og tolerant i forhold til jord og forurenset luft. Pleie: Kan beskjæres hele året. Planteavstand på 1,2 meter.
 Grefsheimspirea Spiraea cinerea `Grefsheim`
Grefsheimspirea Spiraea cinerea `Grefsheim`
Grefsheimspirea er en forbedring av brudespirea som den ligner til forveksling. Den er dog mer hardfør og robust, spesielt for bruk i innlandet. Grefsheimspirea har vakkert buete greiner og er helt overdekket av fine hvite blomster i mai - juni. Form og blomstring gjør den særdeles anvendelig til gruppeplanting, i skråninger og til frittvoksende hekker. Også etter blomstring er den svært dekorativ med sin fine vekstform og skjønne små blad. På høsten får bladene en gyllengul farge før de faller av. Opprinnelse: Er funnet i Grefsheim planteskole på Nes i Hedmark i 1949, nå utbredt over det meste av Europa. Høyde/bredde etter 10 år: 1,0- 1,5 / 1,0- 1,5 meter. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H 7 i innlandet, H 5 ved kysten. Jordforhold: Nøysom, men blir best på næringsrik og fuktig jord. Pleie: Tåler tilbakeskjæring eller tynning rett etter blomstringen, dette stimulerer til ny blomstring, som blir best på unge greiner.
 Storblomstret rognspirea E Sorbaria grandiflora `Maia` E
Storblomstret rognspirea E Sorbaria grandiflora `Maia` E
`Maia` er valgt ut fra en beplantning ved Universitetet i Tromsø i 1977. Bladene folder seg ut allerede i april-mai - og `Maia` er vanligvis helt grønn i mai. Den får store hvite blomster i juli, og har et særdeles vakkert bladverk. `Maia` er meget hardfør og ligner på vanlig rognspirea i blad og blomsterfarge, men den har større enkeltblomster og mindre rotskudd. Tåler røff behandling. Anvendes til hekk, gruppe, leplanting og skråning. Opprinnelse: Naturlig i Øst-Sibir og Øst-Russland. Utvalgt i Tromsø blant planter fra et frøparti fra Moskva. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,5 – 2,0 m / 1,3 – 1,8 m. Lysforhold: Trives fint i skygge, halvskygge og full sol. Herdighet: H8. Jordforhold: Stiller ikke store krav til jorda. Pleie: Planteavstand ca 1 m. Kan både tynnes og skjæres helt tilbake. Dette er en busk med allsidige bruksmåter.
 Bjørkebladspirea Spiraea betulifolia `Tor` E
Bjørkebladspirea Spiraea betulifolia `Tor` E
Bjørkebladspirea er en av våre mest hardføre spirea med stor prydverdi hele året, og en heldig kombinasjon av praktiske egenskaper og vakre blomster og blad. E-planten 'Tor' har en kompakt vekstform. Midtsommers blomstrer den rikt med vakre, renhvite blomster. Det frodige bladverket går om høsten over i sterkt gule og bronse farger. Greier seg på tørre plasser i fjellhagen og på skråninger og tåler snøtrykk. Som bunndekkende plante er den blant de beste. Opprinnelse: Viltvoksende i Asia og Nord-Amerika. Sorten 'Tor' kommer opprinnelig fra Gøteborgs botaniske hage, og svenskene har gitt den navn etter guden Tor. Høyde/Bredde etter 10 år: 0,5 - 1,0 m / 0,5-1,0 meter. Lysforhold: Tåler noe skygge, men blomstrer best i full sol. Herdighet: H7. Jordforhold: Svært lite kravfull. Pleie: Den tette vekstform kan gjøre det nødvendig med en uttynning eller en tilbakeskjæring av og til. Planteavstand 0,7 - 0,8 m.
Prinsessespirea Spiraea japonica `Manon`
Prinsessespirea Spiraea japonica `Manon`
En lavtvoksende spirea med rosarøde blomster i flate halvskjermer. Veksten er tett opprett og blomsterfargen er mer markert mørkrosa enn hva vi vanligvis forbinder med disse lave typer. Svært velegnet i rabatter og til lave hekker. Den finner også god anvendelse som solitærplante i fjellhagen og som fargeklatt ved inngangspartier og i forhager. En verdifull nyhet med lang blomstringstid og svært vakre høstfarger. Opprinnelse: Opphavet til denne stammer fra Mount Hakone i Japan. Høyde/Bredde etter 10 år: 0,3 - 0,5 m / 0,5 - 0,8 m Lysforhold: Liker solrik vokseplass. Herdighet: H 5. Jordforhold: Nøysom og lite kravfull til jorden. Liker seg også i kystklima. Pleie: Tett vekst gjør den vanskelig å skjære, dette er ikke nødvendig heller. Etter noen år kan den klippes ned.
 Norrlandsspirea Spiraea japonica `Norrbotten`
Norrlandsspirea Spiraea japonica `Norrbotten`
Norrlandsspirea er en ny og lovende spirea for klimatisk utsatte strøk. Den har svært tidlig løvsprett, og har en yndig, lett og overhengende vekstform. Norrlandsspirea har store rødrosa blomster- skjermer i juli - august, etter en vakker sommerperiode går den over i skjønne høstfarger i rødt og gult. Da den tåler tung snø om vinteren, ser man lite snøbrekk. I tillegg er Norrlandsspirea frisk og sterk mot sopp. Opprinnelse: Utvalg fra Norrbotten i Nord-Sverige. Høyde/Bredde etter 10 år: 0,6 – 0,8 /0,8 - 1,0 m. Lysforhold: Sol - halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Nøysom og lite kravfull til jorden. Liker seg i kystklima. Middels gjødsling. Pleie: Jevnlig uttynning av eldre grener i mars - april. Kan beskjæres hele året.
 Sommerspirea Spiraea nipponica `June Bride`
Sommerspirea Spiraea nipponica `June Bride`
Sommerspirea eller junibrud har en fantastisk blomsterprakt av hvite blomster i store mengder i juni måned. Blomsterklasene er flotte både før, under og etter blomstring, de er sirlig plassert langs buede skudd. Sammen med de trådfine grenen er de dekorative hele sommeren og høsten. Bladverket er ikke så dypt grønt so hos `Snowmund` men `June Bride` er herdigst og får skjønnest høstfarger. Opprinnelse: Naturlig i Japan langs elven Watarigawa på øya Shikoku. Høyde/Bredde etter 10 år: 0,8 – 1,0 m / 1,0 – 1,4 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H6. Jordforhold: Tolererer all jord, både sur og kalkrik. Pleie: Bør helst beskjæres i mars – april. Uttynning av eldre grener er nok til å ha god vekst og blomstring.
 Rubinspirea Spiraea densiflora
Rubinspirea Spiraea densiflora
Rubinspirea ligner på bjørkebladspirea, men har klare, rosafargete blomster som er vakre og innbydende. Bladverket er frodig, dyptgrønt på oversiden og noe lysere på undersiden. De unge skuddene er glatte og gyllent rødbrune, hvilket gjør denne spirea vakker hele året. Blomstene utvikles i juni i tette halvskjermer som lyser på lang avstand. Rubinspirea er ideell for dekking av skråninger. Opprinnelse: Naturlig i det vestlige Nord-Amerika fra British Columbia til Oregon. Høyde/Bredde etter 10 år: 0,5 – 0,6 m / 0,8 – 1,5 m. Lysforhold: Tåler skygge men utvikler seg best i sol. Herdighet: H7. Jordforhold: Meget nøysom, stiller ikke store krav. Pleie: Den tueformete og tett vekst gjør at plantene holder seg forholdsvis lave uten beskjæring. Ideell som bunndekke på ugrasfri jord.
 Bogespirea Spiraea nipponica `Belbuan` E
Bogespirea Spiraea nipponica `Belbuan` E
Bogespirea `Belbuan` har opprett, noe bred vekst med overhengende buete greiner og er et friskt fargeinnslag på forsommeren, enten den brukes enkeltstående, som fri hekk eller flere sammen i rabatt eller skråning. Den blomstrer i juni med hvite blomster samlet i halvskjermer tett i tett langs greinene. Bladene er sirlig plassert langs de rødbrune og kantete skudd. Bogespirea ligner gentspirea i blomsten. Opprinnelse: Naturlig i Japan. Utvalgt i tidligere Belbuan Planteskole i Trondheim. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,5 m / 1,5 – 2,0 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Setter pris på lett, drenert, humusrik jord. Pleie: kan beskjæres i mars – april, utmerker seg ellers ved fin vekstform, rik og årviss blomstring.
 Triumfspirea Spiraea x billardii `Triumphans`
Triumfspirea Spiraea x billardii `Triumphans`
Dette er en forbedring av en gammel bondehagespirea, som nå er dukket frem fra glemselen. Interessen for de gamle hager, har ført denne spirea tilbake til hyggelig bomiljø, ikke bare i nordnorske, men også i sørnorske hager. Sorten' Triumphans' har sterkt rødfargede blomster som er samlet i 15-20 cm lange topper. Den har sin blomstringstid fra midtsommer og til langt ut på høsten. Tåler kyst- og innlandsklima. Opprinnelse: Opphavet til denne finnes viltvoksende I British Colombia, sorten er funnet i 1855 av Billiard of Fontenay-aux -Roses. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,5 – 2,0 m / 1,0 – 1,5 m. Herdighet: H7. Jordforhold: nøysom og meget hardfør. Ideell til frie hekker og større beplantninger. Har et sterkt rotsystem. Pleie: Vi kan og bør beskjære og tynne den på våren.
 Bjarkøyspirea Spiraea chamaedryfolia
Bjarkøyspirea Spiraea chamaedryfolia
Bjarkøyspirea er en av våre allerbeste og mest nøysomme og tørketålende prydbusker her nord. Den har opprett vekst med glatte, gulaktige skudd som er kantete og vokser i sikksakk form mellom knoppene. Dette gir planten et skulpturelt utseende på vinterstid. Bladene er blågrønne og veksten grasiøst hengende. Hvite blomster i mai – juni, selv på mager jord og utsatte plasser. Oransjegule høstfarger og evne til å tåle kort, kjølig sommer gjør Bjarkøyspirea verdifull for ekstreme forhold. Opprinnelse: Naturlig utbredelse i Alpene og på Balkan, østover til Sibir og sentral-Asia. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,2 – 1,5 m / 1,0 – 1,2 m. Lysforhold: Meget skyggetålende, men klarer seg under alle forhold. Herdighet: H8. Jordforhold: Nøysom, stiller små krav til jord og gjødsel. Trives både i kyst- og innlandsklima og høyt til fjells. Pleie: Hard tilbakeskjæring gir lite blomster da den blomstrer på fjordårets skudd. Tynnes i mars – april.
 Blærespirea `Diable dÓr`  Physocarpus opulifolius `Diable dÓr`
Blærespirea `Diable dÓr` Physocarpus opulifolius `Diable dÓr`
Blærespirea `Diable d`Or` er en spennende ny kryssing mellom `Darts Gold` og `Diablo`, med kopper oransje-røde unge blader som modnes i mørkt purpurrødt. Tette klaser av lyserøde til hvite blomster på grenene i juni – juli. Tok førsteplassen på hagebruksutstillingen i Chelsea i 2007. Veksten er moderat og robust, sterk mot sykdommer. Flott fargeeffekt sammen med gult og hvitbroket bladverk. I Tyskland går den under navnet Fasan-Spira da fuglene liker frøene. Opprinnelse: naturlig i det østlige Nordamerika. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,2 – 1,5 m / 0,7 – 0,9 m. Lysforhold: Blir finest i full sol. Herdighet: H6. Jordforhold: Stiller små krav til jordsmonn, trives også i halvskygge. Pleie: Bør klippes tilbake til 40 cm hvert år, det gir den fineste vekst. Grenene er fine til snitt, dekorasjon og driving. Planteavstand som solitær 1,5 m.
Dvergbjørkspirea Spiraea beuverdiana `Lumikki`
Dvergbjørkspirea Spiraea beuverdiana `Lumikki`
Blærespirea `Diable d`Or` er en spennende ny kryssing mellom `Darts Gold` og `Diablo`, med kopper oransje-røde unge blader som modnes i mørkt purpurrødt. Tette klaser av lyserøde til hvite blomster på grenene i juni – juli. Tok førsteplassen på hagebruksutstillingen i Chelsea i 2007. Veksten er moderat og robust, sterk mot sykdommer. Flott fargeeffekt sammen med gult og hvitbroket bladverk. I Tyskland går den under navnet Fasan-Spira da fuglene liker frøene. Opprinnelse: naturlig i det østlige Nordamerika. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,2 – 1,5 m / 0,7 – 0,9 m. Lysforhold: Blir finest i full sol. Herdighet: H6. Jordforhold: Stiller små krav til jordsmonn, trives også i halvskygge. Pleie: Bør klippes tilbake til 40 cm hvert år, det gir den fineste vekst. Grenene er fine til snitt, dekorasjon og driving. Planteavstand som solitær 1,5 m.
 Buskmure Potentilla fructicosa `Goldstar´
Buskmure Potentilla fructicosa `Goldstar´
`Goldstar` har store, sterkt gul-oransje blomster fra juni til frosten kommer. Busken er krypende til mellomhøy, og blomstene er 4 – 5 cm store i diameter. Den tåler regn og dårlig vær på høsten bedre enn de fleste prydbusker. Bladene er dunkelgrønne og hele planten har et friskt og sunt utseende. Fin til lave hekker, skråninger og bunndekke, men også som solitær og i krukker er den velegnet. En buskmure som kan brukes til alt, og under alle klimaforhold og i alle jordtyper. Opprinnelse: Kultivar som er funnet i fjellene i Sentral Asia, Øst-Tibet og Vest-Kina. Høyde/bredde etter 10 år: 0,4 – 0,6 m / 0,6 – 0,8 m. Lysforhold: Tåler skygge men får finest blomstring i full sol. Herdighet: H7. Jordforhold: Vanlig jord, best blomstring ved jevn fuktighet og middels gjødsling. Pleie: Beskjæring på vinteren eller våren hvor man tar bort svake skudd. Ved foryngelse av busken tåler den hard tilbakeskjæring.
 Buskmure `Sommerflor`  Potentilla fructicosa `Sommerflor`
Buskmure `Sommerflor` Potentilla fructicosa `Sommerflor`
`Sommerflor` er en imponerende ny, langtidsblomstrende tysk sort, med iøynefallende intenst gule blomster, som har slått svært godt an i Norden. Et vell av blomster fra midtsommer til frosten kommer. Den har sin absolutt beste periode i den varmeste del av sommeren, når andre blomstervekster kan bli litt stresset. Veksten er moderat og kompakt, hvilket gjør den svært anvendelig som kantplante eller til lav hekk. Den er en krysning mellom `Goldfinger` og `Goldteppich`. Opprinnelse: Kultivar som har sitt utspring i fjellene i Sentral-Asia, Øst-Tibet og Vest-Kina, krysset frem av J. Hachmann i 1976. Høyde/bredde etter 10 år: 0,6 – 0,8 m / 0,6 – 0,8 m Lysforhold: Sol - halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Utvikler seg best på næringsrik, veldrenert jord, men er ellers lite kravfull til vokseplassen. Jevnt fuktig og middels gjødsling. Pleie: Jevnlig uttynning av eldre grener i mars - april. Tåler også fornyelse ed har tilbakeskjæring.
 Krypbuskmure Potentilla fructicosa `Goldteppich`
Krypbuskmure Potentilla fructicosa `Goldteppich`
`Goldteppich` har store, sterkt gule blomster fra juni til frosten kommer, og er en av våre mest brukte og kjente hageplanter med mange gode egenskaper. Bladene er friskt grønne og står i fin kontrast til blomstringen. Veksten er lav og utbredt, hvilket gjør den svært anvendelig til lave hekker, skråninger og bunndekke. Den er også velegnet som solitær og i krukker. En buskmure som kan brukes til alt, og under alle klimaforhold i Norge og på de aller fleste jordtyper. Opprinnelse: Kultivar som er funnet i fjellene i Sentral-Asia, Øst-Tibet og Vest-Kina. Høyde/bredde etter 10 år: 0,4 – 0,5 m / 0,6 – 0,8 m. Lysforhold: Tåler skygge, men får finest blomstring i full sol. Herdighet: H7. Jordforhold: Vanlig jord, best blomstring ved jevn fuktighet og middels gjødsling. Pleie: Beskjæring på vinteren eller våren hvor man tar bort svake skudd. Ved foryngelse av busken tåler den hard tilbakeskjæring.
Rosa Buskmure  Potentilla fructicosa `Lovely Pink`
Rosa Buskmure Potentilla fructicosa `Lovely Pink`
`Lovely Pink` hører til en av de nyheter som det virkelig er morsomt å arbeide med for en planteskole og en hageeier. Denne verdifulle potentilla, som er krysset frem ved Universitetet i Manitoba, har så langt vist seg å overgå de største forventninger til sunnhet, farge og skjønnhet. Blomstene har klare, lyserøde til rosa farger, de remonterer gjennom hele sommeren og langt utover høsten. En virkelig perle. Opprinnelse: Utvalgt ved Universitetet i Manitoba i Canada. Nyhetsregistrert. Høyde/bredde etter 10 år: 0,7 – 0,8 m / 0,8 – 1,0 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H5. Jordforhold: Stiller små krav til jord og gjødsel, men liker seg best på veldrenert og lett jord. Pleie: Jevnlig uttynning av eldre grener i mars – april. Plantes på 0,5 – 1,0 m avstand.
 Buskmure `Fridhem` E Potentilla fructicosa `Fridhem` E
Buskmure `Fridhem` E Potentilla fructicosa `Fridhem` E
I forhold til andre potentilla er `Fridheim` E meget tidlig- og riktblomstrende. Gule blomster dominerer helt fram til veksten slutter, og er hagens siste sommerhilsen før høstmørket tetner til. Ikke noe rart at den skiller seg ut, for den blomstrer både på årsskudd og eldre skudd, renser seg godt og er sunn og frisk, bryter tidlig om våren og avmodner tidlig om høsten – alt sammen egenskaper som gjør den til en av de mest verdifulle sortene i nordre og midtre strøk av Skandinavia. Opprinnelse: Funnet som frøplante i planteskolen til Umeå parkforvaltning i Fridhemområdet. Trolig en hybrid av `Månelys`. Høyde/bredde etter 10 år: 1,0 – 2,0 m / 0,75 – 1,25 m. Lysforhold: Best blomstring i full sol, men trives også i halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Nøysom, men får best utvikling i lett, moldrik og relativt næringsrik jord. Pleie: Svært god til frittstående hekk og sterk mot snøbrekk og salt. Kan skjæres helt tilbake på våren.
 Grønlandsmure Potentilla tridentata `Nuuk`
Grønlandsmure Potentilla tridentata `Nuuk`
Potentilla tridentata `Nuuk` er en liten halvbusk fra det nordlige Amerika, Alaska og Grønland. Den er bare ca 10 til 15 cm høy og kan danne små puter eller vakre tepper av skinnende mørke grønne små tredelte blader. Hvert bladavsnitt er tretannet i spissen. Blomstrer med ca 1 – 2 cm hvite blomster i juni - juli. Delvis vintergrønt bladverk som får en vakker rødbrun høst og vinterfarge. Trives best på kalkfattig jord. Opprinnelse: Nuuk er inuitt-navnet på hovedstaden Godthåb på Grønland. Høyde/bredde etter 10 år: 0,10 – 0,15 m / 1,0 – 2,0 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Stiller små krav til jord og gjødsel, men liker seg best på veldrenert og lett jord. Pleie: Fantastisk bunndekkeplante som krever svært lite vedlikehold.
Hvit Buskmure Potentilla fructicosa `Tilford Cream`
Hvit Buskmure Potentilla fructicosa `Tilford Cream`
Potentilla `Tilford Cream` er en av våre fineste lavt voksende potentilla med lekre, brede og kremfargete blomster. Buskene er forholdsvis små, men vide i omfang. Grenene er lodne og lyserøde som går over i brunt. Bladene er brede og mattgrønne og virker tettere, friskere og mer fyldig enn andre potentilla. Den blomstrer fra tidlig sommer til høst og er særdeles velegnet som solitær og gruppeplante hvor den kan danne en nydelig kontrast til lave vekster i andre farger. Opprinnelse: Krysset frem av Kelvin Lawrence, Tilford, Surrey i England i 1978. Høyde/bredde etter 10 år: 0,4 – 0,6 m / 0,6 – 0,8 m. Lysforhold: Best blomstring i full sol, men trives også i halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Nøysom, men får best utvikling i lett moldrik og relativt næringsrik jord. Pleie: Jevnlig uttynning av eldre grener i mars – april. Plantes gjerne med 0,75 – 1,0 m avstand sammen med stauder og lave vintergrønne.
 Vanlig syrin Syringa vulgaris
Vanlig syrin Syringa vulgaris
Når syrinen står i sin flotteste prakt med et vell av duftende, blåfiolette blomsterklaser i mai – juni, gir den varsel om sommer og sol. Langs mange danske jernbaner og motorveier har man plantet syrin fordi den er hardfør og nøysom. Den er også lé og dekke for fugler og småvilt. Den har blitt en av Nordens viktigste kulturplanter, som har spredt seg naturlig i landskapet. Den klarer seg også bra er mye brukt i våre nordligste fylker, både som hekk og solitært. Opprinnelse: naturlig i fjellene på Balkan og i Tyrkia. Kom på 1600-tallet til England, hvor den siden har preget landskapet. Høyde/ bredde etter 10 år: 3,0 – 4,0 / 2,0 – 3,0 m. Lysforhold: sol – halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Trives overalt, også på mager og tørr sandjord med litt ekstra tilskudd av kalk. Pleie: Setter en del rotskudd, som må fjernes der, hvor man ikke ønsker at den skal bre seg for mye.
 Hvit ungarsk syrin  Syringa josikaea `Holger`
Hvit ungarsk syrin Syringa josikaea `Holger`
En flott og frodig, bredvokst syrin med lange, lett overhengende snøhvite blomsterklaser i juli – august. Altså litt senere enn vanlig syrin, hvilket må være en fordel. Sorten er meget frisk og tåler godt vind. Trives i kjølig kystklima og kalde innlandsbygder. Kjempefin til skjerm mot innsyn og vind, både som fri hekk, i gruppe eller solitær hvor den vokser fint sammen med en planteavstand på 1,2 meter. Ungarsk syrin `Holger` er en av våre nyeste og beste syriner for både landskap og hage. Opprinnelse: Ungarsk syrin har sin opprinnelse i Ungarn, Ukraine og Karpatene, en denne stiklingsformerte sort kommer fra Finland. Høyde/bredde etter 10 år: 3,0 – 3,5 /2,0 meter. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Stiller små krav til jorden, svært nøysom og robust. Vokser også bra på leirholdig jord. Pleie: Beskjæring på vinteren eller våren hvor man tar bort svake skudd og former busken etter ønske. Tåler byluft.
 Fjellsyrin Syringa wolfii `San` E
Fjellsyrin Syringa wolfii `San` E
Fjellsyrin eller Koreasyrin, kjært barn har mange navn, er en sort valgt ut fra et materiale som er samlet innover tregrensen i Korea. Utprøving har vist at den er svært hardfør. Blomstene sitter i klaser som blir opp til 20 cm lange, disse utvikler seg fra sterke rødfarger som går over til rosa. Fjellsyrin er lav og kompakt, og den tette veksten gjør den velegnet til å holde ugresset nede, både i grupper og solitær. Opprinnelse: Innsamlet av vitenskapelig assistent Jan Erik Sanda over tregrensen i Sulak-fjellene i Korea i 1972. Høyde/bredde etter 10 år: 1,2 – 1,5 m/ 1,5 – 2,0 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Stiller små krav til jord og gjødsel, men utvikler seg på gode og veldrenerte plasser. Pleie: Trenger ikke mye stell da den former seg selv.
 Lundenessyrin Syringa josikaea `Lundenes`
Lundenessyrin Syringa josikaea `Lundenes`
Frodig, bredvokst syrin med lange klaser av lett overhengende, rødlilla, velduftende blomster i juni – juli. Utmerker seg også ved at den blomstrer allerede i produksjonsfelt i planteskolen. Sorten er meget frisk og herdig, og tåler både vind og skygge. Trives selv i kjølig kystklima og kalde innlandsbygder. Lundenssyrin egner seg som solitær, i grupper med andre syriner eller vårblomstrende busker, eller som frittvoksende hekk. Opprinnelse: Ungarn og nordre deler av Karpatene. Morplanten er en 80 år gammel plante på Grytøya (Lundenes). Høyde / bredde etter 10 år: 3,0 – 4,0 m/ 1,5 – 2,5 m. Lysforhold: Sol – halvskygge – skygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Foretrekker veldrenert jord, tåler noe tørke, omtales som næringskrevende. Pleie: Tåler tilbakeskjæring eller tynning, krever ellers lite vedlikehold og stell.
Junisøtmispel  Amelanchier spicata Moelv
Junisøtmispel Amelanchier spicata Moelv
Junisøtispel fra Moelv har en typisk opprett vekstform som gjør den godt egnet til hekk. Den blomstrer tidlig og rikt, og bærsettingen blir tilsvarende rik. De skjønne høstfarger kommer gjerne i september og løvfall midt i oktober. Junisøtmispel får i august fine blå bær som vi kan bruke til syltetøy, saft eller vin. Velegnet til små og yndige trær i moderne småhager. Verdifull til hekk – plantes med 3- 4 stk. pr. m. Opprinnelse: Norsk utvalg av frøkilde i Moelv. Naturlig i østlige Nord-Amerika. Høyde/bredde etter 10 år: 3,0 – 4,0 m/ 0,80 - 1,20 m. Lysforhold: Tåler skygge, men liker seg best i full sol. Herdighet: H7. Jordforhold: Nøysom og lite kravfull til jorden Liker seg godt i innlandsklima. Middels gjødsling. Pleie: Hekker av Junisøtmispel klippes tidlig vår.
Blankmispel  Cotoneaster lucidus Romsdal E
Blankmispel Cotoneaster lucidus Romsdal E
Blankemispel eller Glansmispel er trolig den busken som blir mest plantet her i Norge. Den er meget godt egnet i klipte og frie hekker. Den plantes ofte med 3 – 4 planter pr. m. Den har tett vekst og tåler skjæring godt. Blankmispel har opptil 5 m lange skinnende , mørkegrønne blad og spesielt fine høstfarger i rødt og gult. Klarer seg fint i fjellbygder i Sør-Norge, langs kysten til Troms og Finnmark. Opprinnelse: Norsk utvalg av frøkilde i Romsdal. Naturlig i Sibir og Nord.Asia. Høyde/ bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m/ 2,0 – 2,5 m. Lysforhold: Tåler skygge, fineste høstfarger i full sol. Herdighet: H8. Jordforhold: Liker lette jordtyper, gjerne i skrånende terreng. Nøysom og lite kravfull, middels gjødsling. Pleie: Hekker av blankmispel klippes i juni og august eller tidlig vår.
 Bærsøtmispel Amelanchier alnifolia `Alvdal` E
Bærsøtmispel Amelanchier alnifolia `Alvdal` E
Bærsøtmispel blir 2 – 3 meter høy og har grasiøs, lett og opprett vekst. Sjarmerende bladverk og strålende gule høstfarger. Store duftende, hegglignende blomster som pryder busken i mai samtidig med bladsprett. Masser av blå, dekorative frukter som er ettertraktet av småfugl. De bærlignende fruktene er rødlige som kart og mørkeblå som modne. De er spiselige og aktuelle til saft og syltetøy samt vinlegging. Opprinnelse: Naturlig i nordvestlige Amerika. Kom i 1957 til Alvdal fra Canada og tilpasset seg vårt klima. Høyde/bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m/ 0,8 – 1,5 m. Lysforhold: Sol og skygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Nøysom med hensyn til jorda. Glimrende til å binde jord i skråninger. Pleie: En av våre aller beste planter til frittvoksende hekk, skjerm og grupper.
Snøballbusk Viburnum Opulus `Pohjan Neito` E
Snøballbusk Viburnum Opulus `Pohjan Neito` E
Snøballbusken med det finsk klingende navnet `Pohjan Neito` har kommet bra ut i forsøk. Den blomster noen dager tidligere og har litt renere hvit blomsterfarge. Dens opprinnelse tilsier stor herdighet og i tillegg er den sunn og frisk. Blomstringen i juni – juli med utrolig vakre, fløyelshvite og kuleformete blomster. Veksten er bred og tett, lett overhengende. Nyhet som vi forventer mye av i kommende år. Kan som frittstående plantes på en avstand av 2 m. Opprinnelse: Utvalgt av finske E-plant i distriktet rundt Karstule i Nord-Finland. Høyde/bredde etter 10 år: 1,5 - 2,5 / 1,0 – 2,0 m. Lysforhold: Full sol gir den rikeste blomstring. Herdighet: H6 – 7. Jordforhold: Vokser best i en næringsrik og moldholdig jord, gjerne på en lun plass. Pleie: Snøballbusk kan tynnes og beskjæres om våren hvor man tar bort tørre geiner. Brukes også som hekkplante.
 Blodberberis Berberis thunbergii `Atropirpirea`
Blodberberis Berberis thunbergii `Atropirpirea`
En kontrastplante som gir liv i hagen med sitt mørkt purpurfargete bladverk som veksler til lys rød på høsten og våren. Unge skudd i god vekst har de fineste rødfarger, derfor beskjæres den med fordel ofte. En klipt eller fritt voksende hekk av blodberberis på en solrik plass vil være en flott og effektiv barrierevekst mot uønsket trafikk av alle slag takket være dens moderate tornevekst. Som solitær eller forgrunnsvekst er den ideell, den har stor stresstoleranse i bymessige strøk. Svært nøysom. Opprinnelse: Denne klon kommer fra Eliteplantestasjonen i Telemark men opprinnelig kommer denne varietet fra en plateskole i Orleans. Høyde/bredde etter 10 år: 0,8 – 1,2 m/1,0 - 1,4 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H5-6. Jordforhold: Foretrekker en fuktig veldrenert jord men klarer også hardpakket, mager, forurenset tørr jord med varierende ph. Pleie: Beskjæring om våren vil bidra til størrelsesregulering. Som hekk plantes den med 3 – 4 stk. Pr. m.
 Rødkornell Cornus stolonifera `Fairbanks` E
Rødkornell Cornus stolonifera `Fairbanks` E
Rødkornell `Fairbanks` er en kornell med høy prydverdi hele året. Om vinteren lyser de røde greinene opp i snøen, og om sommeren prydes planten med et vakkert bladverk og hvite blomster i flate halvskjermer i mai – juni, etterfulgt av hvite til lyseblå bær. Om høsten gir sorten et fantastisk fargespill i lilla, rødt og gult. En meget hardfør kornell som kan være en god erstatter for Sibirkornell, spesielt i et røft kyststrøk. Etablerer seg raskt som fri hekk og skjerm mot innsyn og ving. Opprinnelse: Naturlig utbredelse i østlige Nord-Amerika. `Fairbanks` er valgt ut fra et bestand i Alaska. Høyde/bredde etter 10 år: 1,0 – 1,5 m/ 1,5 – 1,8 m. Lysforhold: Sol – halvskygge - skygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Stiller små krav til jorden, svært nøysom og robust. Pleie: Kan skjæres tilbake på våren eller formes som regulær hekk. De røde reinene kan anvendes i dekorasjoner på vinteren. Planteavstand når den anvendes til hekk; ca. 1,2 m.
 Brekkavier Salix phylicifolia `Brekkavier`
Brekkavier Salix phylicifolia `Brekkavier`
Fra sagaøen Island kom Brekkavier til Norge. Som vårbebuder er den en av de aller første som lyser opp i hagen med sin vakre, friske grønnfarge som senere på sommeren går over i skinnende blanke blad. På høsten ender den om med lysende gulfarger. Hardfør over hele landet, spesielt nordpå hvor den er sikker mot vind og snøskader. Brukes mye til klipte hekker på Island, den tåler allverdens beskjæring. Opprinnelse: Island. Høyde / bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m/ 2,0 – 3,0 m. Lysforhold: Sol – halvskygge – skygge. Jordforhold: Greier seg godt i all slags jord, fra mager sandjord til fuktige områder, tåler saltvann og saltstøv i luften. Se foto fra Universitetet i Tromsø. Pleie: Hard årlig skjæring gir fine planter, derfor godt egnet på snørike lokaliteter.
 Amerikahagtorn Crataegus intricata `Fåberg`E
Amerikahagtorn Crataegus intricata `Fåberg`E
Amerikahagtorn er et lite tre eller opprett busk som har sin blomsterperiode i mai – juni. Store klaser av hvite blomster som etterfølges av dekorative rødbrune frukter i september – november. Bladverket stråler i vakre gulrøde farger på høsten. Tåler kulde og vind og krever ingen lang og varm sommer. Klarer seg over hele landet, og har stor verdi som hekk- og leplante da den er nesten ugjennomtrengelig. Flott som solitær. Opprinnelse: Denne E-plante er norsk utvalg fra frøkilde på Fåberg. Høyde / bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m/ 1,5 – 2,5 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Er svært lite kravfull og kan greie seg på utsatte og værharde steder, også hvor andre må gi opp. Pleie: Som hekkplante bør den klippes hvert år for å bli tett og fin. Plantes med 0,25 til 0,4 m avstand.
 Sandvier Salix repens `Iselin`
Sandvier Salix repens `Iselin`
Sandvier `Iselin` er en vakker utvalgt klon av Salix repens var. nitida. Denne spennende lille busken har sølvlodne årsskudd. Oversiden av bladene er hårete og undersiden er silkelodden. Denne artige opprinnelig viltvoksende sandvier kan finnes langs sandstrender og i sanddyner langs Atlanterhavskysten. Tåler salt og er glimrende mot erosjon på lett jord. Flott kontrast- og bunndekkeplante. Opprinnelse: Denne klon av Salix.r.var.nitida er utvalgt i Latvia i 1998 og navngitt i Norge i 1999. Høyde/bredde etter 10 år: 0,4 – 1,0 m/ 1,5 – 2,5 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Denne tørketålende og herdige vier klarer seg opptil 1000 m.o.h. Pleie: Tilbakeskjæring annen hvert år, gir en konstant tett og fin ungdomsvekst.
 Fargeginst Genista tinctoria `Gulltopp´E
Fargeginst Genista tinctoria `Gulltopp´E
`Gulltopp` er kanskje en av våre aller beste lave gulblomstrende prydbusker. Det er en løvfellende liten busk som kan fryse noe tilbake i indre østlandsområder, men som kommer årvisst tilbake med kraftige skudd. Vinterskade hindrer ikke at `Gulltopp` blomstrer praktfullt i juni og juli etter gyvelen, som den nesten kan forveksles med på grunn av sin rike og flotte blomstring. Utover sensommeren kan den blomstre i nye og mindre flor. Ikke utsatt for alvorlige skadegjørere. Opprinnelse: Har klart seg i Ervik ved Harstad i 12 år. Klonen `Gulltopp` er utvalgt ved Norges Landbrukshøgskole. Høyde / bredde etter 10 år: 0,5 – 0,7 m / 0,7 – 1,0 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H5 – 6. Jordforhold: Liker seg som gyvel på varm, drenert sandjord, er meget nøysom, hører hjemme på naturgrunn, i fjellhagen og i inngangspartier. Pleie: Bør renses for tilbakefrosne greiner om våren.
Sibirkornell  Cornus alba `Sibirica`
Sibirkornell Cornus alba `Sibirica`
Sibirkornellen legger man absolutt mest merke til om høsten og om vinteren, når bladverket får vakre høstfarger og skuddene får illrød bark som gjør seg sørlig godt med hvit snø som bakgrunn. Her er det igjen de unge skudd som får de fineste farer, hvilket fremmes ved hard beskjæring. Både i dekorasjoner og hagebed gir denne kornell liv og variasjon i høstmørket. Sibirkornell er tolerant over for vokseplass og jord, men i full sol får barken finest rødfarge. Den er ideell som hekk- og kantplante. Opprinnelse: `Sibirica` er en seleksjon utvalgt av Paul Gaarder i 1971 p.g.a. sin intense rødfarge. Høyde / bredde etter 10 år: 1,5 - 2,5 m / 2,0 – 2,5 m. Lysforhold: Tåler skygge men får best farge i full sol. Herdighet: H7. Jordforhold: Trives best i innlandsklima i næringsrik og kalkholdig jord. Pleie: Tilbakeskjæres hvert 2. eller 3. år og i får lave kompakte og fine planter.
Hvitbroket kornell  Cornus alba `Ivory Halo´
Hvitbroket kornell Cornus alba `Ivory Halo´
En lavere og mer kompakt seleksjon av hvitbroket kornell, velegnet for mindre plasser hvor den har sin prydverdi hele året. Vidunderlig fargerikt løvverk med sølvhvite bladkanter som går over i rike gule høstfarger og med lyse skudd. De blodrøde greiner lyser effektivt opp i vinterlandskapet og de kremhvite blomstene i juni etterfølges av dekorative hvite frukter i klaser utover høsten. Blikkfangende busk hele året som solitær, men også svært effektfull i større sammenplantinger. Opprinnelse: Funnet i 1983 i Baily Nursey nær St. Paul i Minnesota i et produksjonsfelt av `Argenteo-Marginata`. Høyde / bredde etter 10 år: 1,0 – 1,5 m/ 1,5 – 1,8 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H6. Jordforhold: Stiller små krav til jorden, svært nøysom og robust. Pleie: Beskjæring på vinteren eller våren hvor man tar bort svake skudd. For å oppnå sterkere farger på skuddene, kan man klippe den helt tilbake tidlig på våren.
Purpurgyvel Cytisus purpureus ´Furia´
Purpurgyvel Cytisus purpureus ´Furia´
Denne lave, nesten krypende busk har trekoblete blad og store purpurrosa blomster. Kommer villig igjen også etter frost. Blomstrer i mai – juni. Fargen på blomstene og den grasiøse veksten gjør den svært sjarmerende. Denne skjønnhet fra de sydlige Alper bør beskjæres rett etter blomstring. Ypperlig for fjellhagen. Tåler industriluft. Opprinnelse: Norsk utvalg. Naturlig utbredt i Alpene i Østerrike og Italia. Høyde / bredde etter 10 år: 0,6 – 1,0 m/ 0,6 – 1,0 m. Lysforhold: Best på solrike plasser. Herdighet: H5. Jordforhold: Sandholdig, varm og kalkrik jord. Pleie: Kan beskjæres etter blomstring.
Duftskjærsmin Philadelphus lewisii `Waterton`
Duftskjærsmin Philadelphus lewisii `Waterton`
Sorten `Waterton` er en blomsterrik og hardfør type av enkel duftskjærsmin som ikke krever så mye sol og varme som andre duftskjærsminer. Likevel er den svært blomsterrik og har lengre blomstringstid. `Waterton` har en opprett og spinkel vekst med masser av hvite blomster i juni og juli. Dens rødbrune bark gjør planten ekstra dekorativ i vintertiden, den klarer seg nordover langs kysten til Troms. Opprinnelse: Naturlig i det vestlige Nord-Amerika fra Britisk Colombia til Oregon. Høyde/bredde etter 10 år: 1,5 – 2,0 m / 1,0 – 2,0 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H6. Jordforhold: Liker lette jordtyper og lune sørvendte plasser, middels gjødsling. Pleie: Gamle busker fornyes med sterk skjæring, ellers ingen årlig stell.
Sibirertebusk  Caragana arborescens `Noraström`
Sibirertebusk Caragana arborescens `Noraström`
Sibirertebusk `Noraström` er en svensk E-plante som er friskere mot sykdomsangrep og mer jevn enn arten. Den får høstfarer og innvintrer tidligere enn arten, og den er ekstrem tolerant for salt i luften og langs ferdselsårer. De vakre gule blomstene kan forveksles med gullregn. Der klima setter en grense for andre prydbusker vil den alltid klare seg. Særdeles velegnet til klipt hekk og leskjerm, der det stilles store krav til nøysomhet. Trenger ikke tilførsel av nitrogen. Opprinnelse: Frøkilde Noraström i Ångermanland i Nord-Sverige. Høyde/bredde etter 10 år: 3,0 – 5,0/ 1,0 – 1,5 m. Lysforhold: Sol – halvskygge – skygge. Herdighet: H8. Jordforhold: har ingen spesielle krav til jorden, men gjerne tørre og kalkrike plasser. Pleie: Under frie forhold blir buskene smale nederst og brede øverst. Som hekk og leskjerm bør man holde de på ca. 2 meters høyde og ca. 0,5 m bredde.
Islandshyll  Sambucus pubens `Island`
Islandshyll Sambucus pubens `Island`
Islandshyll er kommet til Norge fra Nord-Amerika via Island. Den blir i sortslisten for Nord-Norge kalt meget vintersterk. Den har løvsprett svært tidlig om våren, og blomstrer allerede i mai – juni. Vakre røde bær i august og gule høstfarger. Den er meget hurtigvoksende på god jord og får kraftige årsskudd. Islandshyll er en tettgreinet busk med mange gode egenskaper og høy prydverdi. Opprinnelse: Naturlig i Nord-Amerika. Høyde/ bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m/ 2,5 3,5 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Islandshyll liker seg i god fuktig jord, men klarer seg også bra på lettere jord. Pleie: Årlig beskjæring i mars – april er viktig for å holde busken ”ung”.
Kvitrogn/Kinesisk fjellrogn  Sorbus koehneana `Ås`
Kvitrogn/Kinesisk fjellrogn Sorbus koehneana `Ås`
Kvitrogn får vakre farger om høsten, røde og rødgule blader og skinnende hvite rognebær. Den har forholdsvis moderat vekst, blir som en mellomstor, lettbygget busk. Blomstrer i hvite skjermer i juni. Den har vist seg hardfør i Oppdal og på Lifjell på 600 m.o.h. Modner svært tidlig om høsten, har gode sjanser i fjellbygder og nordpå. Opprinnelse: Norsk utvalg fra NLH Ås. Naturlig i Hupeh-Shensi i Vest-Kina. Høyde/bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m / 1 - 1,5 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: All slags jord, svært nøysom. Pleie: Kan beskjæres etter behov.
Svartsurbær  Aronia melanocarpa `Moskva`
Svartsurbær Aronia melanocarpa `Moskva`
Kanskje en av våre mest anvendte prydbusker i nyere tid, både i hage og anlegg, samt som nyttebusk i bærproduksjon. I juni blomstrer den med hvite blomster i knipper. Deretter prydes sorten av lekre, svarte bær som holder seg på busken, selv etter at de ildrøde høstbladene har falt av. Bærene er absolutt ikke sure slik navnet antyder, men er svært anvendelige til syltetøy, saft og vin. Et av våre mest antioksydantholdige bærslag. Sorten er herdig og tåler vind, egner seg bra til frittvoksende hekk. Opprinnelse: Norsk utvalg fra Botanisk Hage i Moskva. Høyde/bredde etter 10 år: 2,0 – 2,5 m / 1,0 – 1,5 m. Lysforhold: Tåler skygge, men får finest utvikling i full sol. Herdighet: H6. Jordforhold: Nøysom, men liker gjerne litt fuktig jord. Pleie: Beskjæring på vinteren eller våren hvor man tar bort svake skudd. Kan anvendes som klipt hekk, men blomstrer da mindre. Ved foryngelse tåler svartsurbær hard tilbakeskjæring på våren.