Gartneri og hagesenter for et hardført klima - Nygård Hagebruk AS
Hekkplanter

Her finner du oversikt over hekkbusker som egner seg for nord-norske forhold. Finn ut hvilken type som kan passe best til din hage!
Blåleddved / Blåkaprifol `Kirke`    Lonicera caerulea `Kirkenes`
Blåleddved / Blåkaprifol `Kirke` Lonicera caerulea `Kirkenes`
Busken har en vid, rund og tettvokst form med blågrønt bladverk. Årsskuddene har en lysende rød farge i vekstperioden, især på busker i ung alder og nye skudd etter tilbakeskjæring. Den er en av de plantene som bryter tidligst om våren. Etter blomstring får blåleddved blå, dekorative bær. Busken har utviklet seg fint i hele landet, fra sør til nord uten frostskade, og har vist seg sterk mot mjøldogg. Opprinnelse: Utbredt i nordlige Asia. E-planten `Kirke` er funnet i Kirkenes. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,0 - 2,0 m / 1,0 - 2,0 m. Lysforhold: Trives både i sol og skygge. Jordforhold: Er svært nøysom med hensyn til jorda. Glimrende plantevalg på erosjonsutsatte lokaliteter. Pleie: Planteavstand 1,2 m. Svært bra til fri hekk og skråning. God dekkevne.
Skjermleddved `Kera` Lonicera involucrata `Kera` E
Skjermleddved `Kera` Lonicera involucrata `Kera` E
En særlig frodig og voksevillig sort. Blomstringstiden strekker seg helt fra våren til sent på høsten. Dekorative røde og gule blomster etterfølges av svarte glinsende bær på lakkrøde dekkblad. Denne kaprifolen blomstrer både på nye og fjordårsskudd. Sorten `Kera` utmerker seg ved bedre herdighet og at den har blomster og frukter utover ettersommeren og høsten. Bra til fri hekk og i gruppe. Opprinnelse: naturlig utbredt langs nordvestkysten av Nord-Amerika. Norsk utvalg ved UMB, Ås i 1958. Høyde/bredde etter 10 år: 2,0 - 2,2 m /1,5 - 2,0 m. Lysforhold: Sol - halvskygge, rikest blomstring i fyll sol. Herdighet: H7 innland - H8 kystklima. Jordforhold: Svært robust og tolerant i forhold til jord og forurenset luft. Pleie: Kan beskjæres hele året. Planteavstand på 1,2 meter.
Storblomstret rognspirea E Sorbaria grandiflora `Maia` E
Storblomstret rognspirea E Sorbaria grandiflora `Maia` E
`Maia` er valgt ut fra en beplantning ved Universitetet i Tromsø i 1977. Bladene folder seg ut allerede i april-mai - og `Maia` er vanligvis helt grønn i mai. Den får store hvite blomster i juli, og har et særdeles vakkert bladverk. `Maia` er meget hardfør og ligner på vanlig rognspirea i blad og blomsterfarge, men den har større enkeltblomster og mindre rotskudd. Tåler røff behandling. Anvendes til hekk, gruppe, leplanting og skråning. Opprinnelse: Naturlig i Øst-Sibir og Øst-Russland. Utvalgt i Tromsø blant planter fra et frøparti fra Moskva. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,5 – 2,0 m / 1,3 – 1,8 m. Lysforhold: Trives fint i skygge, halvskygge og full sol. Herdighet: H8. Jordforhold: Stiller ikke store krav til jorda. Pleie: Planteavstand ca 1 m. Kan både tynnes og skjæres helt tilbake. Dette er en busk med allsidige bruksmåter.
Triumfspirea Spiraea x billardii `Triumphans`
Triumfspirea Spiraea x billardii `Triumphans`
Dette er en forbedring av en gammel bondehagespirea, som nå er dukket frem fra glemselen. Interessen for de gamle hager, har ført denne spirea tilbake til hyggelig bomiljø, ikke bare i nordnorske, men også i sørnorske hager. Sorten' Triumphans' har sterkt rødfargede blomster som er samlet i 15-20 cm lange topper. Den har sin blomstringstid fra midtsommer og til langt ut på høsten. Tåler kyst- og innlandsklima. Opprinnelse: Opphavet til denne finnes viltvoksende I British Colombia, sorten er funnet i 1855 av Billiard of Fontenay-aux -Roses. Høyde/Bredde etter 10 år: 1,5 – 2,0 m / 1,0 – 1,5 m. Herdighet: H7. Jordforhold: nøysom og meget hardfør. Ideell til frie hekker og større beplantninger. Har et sterkt rotsystem. Pleie: Vi kan og bør beskjære og tynne den på våren.
Grefsheimspirea Spiraea cinerea `Grefsheim`
Grefsheimspirea Spiraea cinerea `Grefsheim`
Grefsheimspirea er en forbedring av brudespirea som den ligner til forveksling. Den er dog mer hardfør og robust, spesielt for bruk i innlandet. Grefsheimspirea har vakkert buete greiner og er helt overdekket av fine hvite blomster i mai - juni. Form og blomstring gjør den særdeles anvendelig til gruppeplanting, i skråninger og til frittvoksende hekker. Også etter blomstring er den svært dekorativ med sin fine vekstform og skjønne små blad. På høsten får bladene en gyllengul farge før de faller av. Opprinnelse: Er funnet i Grefsheim planteskole på Nes i Hedmark i 1949, nå utbredt over det meste av Europa. Høyde/bredde etter 10 år: 1,0- 1,5 / 1,0- 1,5 meter. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H 7 i innlandet, H 5 ved kysten. Jordforhold: Nøysom, men blir best på næringsrik og fuktig jord. Pleie: Tåler tilbakeskjæring eller tynning rett etter blomstringen, dette stimulerer til ny blomstring, som blir best på unge greiner.
Buskmure `Fridhem` E Potentilla fructicosa `Fridhem` E
Buskmure `Fridhem` E Potentilla fructicosa `Fridhem` E
I forhold til andre potentilla er `Fridheim` E meget tidlig- og riktblomstrende. Gule blomster dominerer helt fram til veksten slutter, og er hagens siste sommerhilsen før høstmørket tetner til. Ikke noe rart at den skiller seg ut, for den blomstrer både på årsskudd og eldre skudd, renser seg godt og er sunn og frisk, bryter tidlig om våren og avmodner tidlig om høsten – alt sammen egenskaper som gjør den til en av de mest verdifulle sortene i nordre og midtre strøk av Skandinavia. Opprinnelse: Funnet som frøplante i planteskolen til Umeå parkforvaltning i Fridhemområdet. Trolig en hybrid av `Månelys`. Høyde/bredde etter 10 år: 1,0 – 2,0 m / 0,75 – 1,25 m. Lysforhold: Best blomstring i full sol, men trives også i halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Nøysom, men får best utvikling i lett, moldrik og relativt næringsrik jord. Pleie: Svært god til frittstående hekk og sterk mot snøbrekk og salt. Kan skjæres helt tilbake på våren.
Hvit ungarsk syrin Syringa josikaea `Holger`
Hvit ungarsk syrin Syringa josikaea `Holger`
En flott og frodig, bredvokst syrin med lange, lett overhengende snøhvite blomsterklaser i juli – august. Altså litt senere enn vanlig syrin, hvilket må være en fordel. Sorten er meget frisk og tåler godt vind. Trives i kjølig kystklima og kalde innlandsbygder. Kjempefin til skjerm mot innsyn og vind, både som fri hekk, i gruppe eller solitær hvor den vokser fint sammen med en planteavstand på 1,2 meter. Ungarsk syrin `Holger` er en av våre nyeste og beste syriner for både landskap og hage. Opprinnelse: Ungarsk syrin har sin opprinnelse i Ungarn, Ukraine og Karpatene, en denne stiklingsformerte sort kommer fra Finland. Høyde/bredde etter 10 år: 3,0 – 3,5 /2,0 meter. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Stiller små krav til jorden, svært nøysom og robust. Vokser også bra på leirholdig jord. Pleie: Beskjæring på vinteren eller våren hvor man tar bort svake skudd og former busken etter ønske. Tåler byluft.
Lundenessyrin Syringa josikaea `Lundenes`
Lundenessyrin Syringa josikaea `Lundenes`
Frodig, bredvokst syrin med lange klaser av lett overhengende, rødlilla, velduftende blomster i juni – juli. Utmerker seg også ved at den blomstrer allerede i produksjonsfelt i planteskolen. Sorten er meget frisk og herdig, og tåler både vind og skygge. Trives selv i kjølig kystklima og kalde innlandsbygder. Lundenssyrin egner seg som solitær, i grupper med andre syriner eller vårblomstrende busker, eller som frittvoksende hekk. Opprinnelse: Ungarn og nordre deler av Karpatene. Morplanten er en 80 år gammel plante på Grytøya (Lundenes). Høyde / bredde etter 10 år: 3,0 – 4,0 m/ 1,5 – 2,5 m. Lysforhold: Sol – halvskygge – skygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Foretrekker veldrenert jord, tåler noe tørke, omtales som næringskrevende. Pleie: Tåler tilbakeskjæring eller tynning, krever ellers lite vedlikehold og stell.
Vanlig syrin Syringa vulgaris
Vanlig syrin Syringa vulgaris
Når syrinen står i sin flotteste prakt med et vell av duftende, blåfiolette blomsterklaser i mai – juni, gir den varsel om sommer og sol. Langs mange danske jernbaner og motorveier har man plantet syrin fordi den er hardfør og nøysom. Den er også lé og dekke for fugler og småvilt. Den har blitt en av Nordens viktigste kulturplanter, som har spredt seg naturlig i landskapet. Den klarer seg også bra er mye brukt i våre nordligste fylker, både som hekk og solitært. Opprinnelse: naturlig i fjellene på Balkan og i Tyrkia. Kom på 1600-tallet til England, hvor den siden har preget landskapet. Høyde/ bredde etter 10 år: 3,0 – 4,0 / 2,0 – 3,0 m. Lysforhold: sol – halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Trives overalt, også på mager og tørr sandjord med litt ekstra tilskudd av kalk. Pleie: Setter en del rotskudd, som må fjernes der, hvor man ikke ønsker at den skal bre seg for mye.
Bærsøtmispel Amelanchier alnifolia `Alvdal` E
Bærsøtmispel Amelanchier alnifolia `Alvdal` E
Bærsøtmispel blir 2 – 3 meter høy og har grasiøs, lett og opprett vekst. Sjarmerende bladverk og strålende gule høstfarger. Store duftende, hegglignende blomster som pryder busken i mai samtidig med bladsprett. Masser av blå, dekorative frukter som er ettertraktet av småfugl. De bærlignende fruktene er rødlige som kart og mørkeblå som modne. De er spiselige og aktuelle til saft og syltetøy samt vinlegging. Opprinnelse: Naturlig i nordvestlige Amerika. Kom i 1957 til Alvdal fra Canada og tilpasset seg vårt klima. Høyde/bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m/ 0,8 – 1,5 m. Lysforhold: Sol og skygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Nøysom med hensyn til jorda. Glimrende til å binde jord i skråninger. Pleie: En av våre aller beste planter til frittvoksende hekk, skjerm og grupper.
Junisøtmispel Amelanchier spicata Moelv
Junisøtmispel Amelanchier spicata Moelv
Junisøtispel fra Moelv har en typisk opprett vekstform som gjør den godt egnet til hekk. Den blomstrer tidlig og rikt, og bærsettingen blir tilsvarende rik. De skjønne høstfarger kommer gjerne i september og løvfall midt i oktober. Junisøtmispel får i august fine blå bær som vi kan bruke til syltetøy, saft eller vin. Velegnet til små og yndige trær i moderne småhager. Verdifull til hekk – plantes med 3- 4 stk. pr. m. Opprinnelse: Norsk utvalg av frøkilde i Moelv. Naturlig i østlige Nord-Amerika. Høyde/bredde etter 10 år: 3,0 – 4,0 m/ 0,80 - 1,20 m. Lysforhold: Tåler skygge, men liker seg best i full sol. Herdighet: H7. Jordforhold: Nøysom og lite kravfull til jorden Liker seg godt i innlandsklima. Middels gjødsling. Pleie: Hekker av Junisøtmispel klippes tidlig vår.
Blankmispel Cotoneaster lucidus Romsdal E
Blankmispel Cotoneaster lucidus Romsdal E
Blankemispel eller Glansmispel er trolig den busken som blir mest plantet her i Norge. Den er meget godt egnet i klipte og frie hekker. Den plantes ofte med 3 – 4 planter pr. m. Den har tett vekst og tåler skjæring godt. Blankmispel har opptil 5 m lange skinnende , mørkegrønne blad og spesielt fine høstfarger i rødt og gult. Klarer seg fint i fjellbygder i Sør-Norge, langs kysten til Troms og Finnmark. Opprinnelse: Norsk utvalg av frøkilde i Romsdal. Naturlig i Sibir og Nord.Asia. Høyde/ bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m/ 2,0 – 2,5 m. Lysforhold: Tåler skygge, fineste høstfarger i full sol. Herdighet: H8. Jordforhold: Liker lette jordtyper, gjerne i skrånende terreng. Nøysom og lite kravfull, middels gjødsling. Pleie: Hekker av blankmispel klippes i juni og august eller tidlig vår.
Snøballbusk Viburnum Opulus `Pohjan Neito` E
Snøballbusk Viburnum Opulus `Pohjan Neito` E
Snøballbusken med det finsk klingende navnet `Pohjan Neito` har kommet bra ut i forsøk. Den blomster noen dager tidligere og har litt renere hvit blomsterfarge. Dens opprinnelse tilsier stor herdighet og i tillegg er den sunn og frisk. Blomstringen i juni – juli med utrolig vakre, fløyelshvite og kuleformete blomster. Veksten er bred og tett, lett overhengende. Nyhet som vi forventer mye av i kommende år. Kan som frittstående plantes på en avstand av 2 m. Opprinnelse: Utvalgt av finske E-plant i distriktet rundt Karstule i Nord-Finland. Høyde/bredde etter 10 år: 1,5 - 2,5 / 1,0 – 2,0 m. Lysforhold: Full sol gir den rikeste blomstring. Herdighet: H6 – 7. Jordforhold: Vokser best i en næringsrik og moldholdig jord, gjerne på en lun plass. Pleie: Snøballbusk kan tynnes og beskjæres om våren hvor man tar bort tørre geiner. Brukes også som hekkplante.
Blodberberis Berberis thunbergii `Atropirpirea`
Blodberberis Berberis thunbergii `Atropirpirea`
En kontrastplante som gir liv i hagen med sitt mørkt purpurfargete bladverk som veksler til lys rød på høsten og våren. Unge skudd i god vekst har de fineste rødfarger, derfor beskjæres den med fordel ofte. En klipt eller fritt voksende hekk av blodberberis på en solrik plass vil være en flott og effektiv barrierevekst mot uønsket trafikk av alle slag takket være dens moderate tornevekst. Som solitær eller forgrunnsvekst er den ideell, den har stor stresstoleranse i bymessige strøk. Svært nøysom. Opprinnelse: Denne klon kommer fra Eliteplantestasjonen i Telemark men opprinnelig kommer denne varietet fra en plateskole i Orleans. Høyde/bredde etter 10 år: 0,8 – 1,2 m/1,0 - 1,4 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H5-6. Jordforhold: Foretrekker en fuktig veldrenert jord men klarer også hardpakket, mager, forurenset tørr jord med varierende ph. Pleie: Beskjæring om våren vil bidra til størrelsesregulering. Som hekk plantes den med 3 – 4 stk. Pr. m.
Rødkornell Cornus stolonifera `Fairbanks` E
Rødkornell Cornus stolonifera `Fairbanks` E
Rødkornell `Fairbanks` er en kornell med høy prydverdi hele året. Om vinteren lyser de røde greinene opp i snøen, og om sommeren prydes planten med et vakkert bladverk og hvite blomster i flate halvskjermer i mai – juni, etterfulgt av hvite til lyseblå bær. Om høsten gir sorten et fantastisk fargespill i lilla, rødt og gult. En meget hardfør kornell som kan være en god erstatter for Sibirkornell, spesielt i et røft kyststrøk. Etablerer seg raskt som fri hekk og skjerm mot innsyn og ving. Opprinnelse: Naturlig utbredelse i østlige Nord-Amerika. `Fairbanks` er valgt ut fra et bestand i Alaska. Høyde/bredde etter 10 år: 1,0 – 1,5 m/ 1,5 – 1,8 m. Lysforhold: Sol – halvskygge - skygge. Herdighet: H8. Jordforhold: Stiller små krav til jorden, svært nøysom og robust. Pleie: Kan skjæres tilbake på våren eller formes som regulær hekk. De røde reinene kan anvendes i dekorasjoner på vinteren. Planteavstand når den anvendes til hekk; ca. 1,2 m.
Brekkavier Salix phylicifolia `Brekkavier`
Brekkavier Salix phylicifolia `Brekkavier`
Fra sagaøen Island kom Brekkavier til Norge. Som vårbebuder er den en av de aller første som lyser opp i hagen med sin vakre, friske grønnfarge som senere på sommeren går over i skinnende blanke blad. På høsten ender den om med lysende gulfarger. Hardfør over hele landet, spesielt nordpå hvor den er sikker mot vind og snøskader. Brukes mye til klipte hekker på Island, den tåler allverdens beskjæring. Opprinnelse: Island. Høyde / bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m/ 2,0 – 3,0 m. Lysforhold: Sol – halvskygge – skygge. Jordforhold: Greier seg godt i all slags jord, fra mager sandjord til fuktige områder, tåler saltvann og saltstøv i luften. Se foto fra Universitetet i Tromsø. Pleie: Hard årlig skjæring gir fine planter, derfor godt egnet på snørike lokaliteter.
Amerikahagtorn Crataegus intricata `Fåberg`E
Amerikahagtorn Crataegus intricata `Fåberg`E
Amerikahagtorn er et lite tre eller opprett busk som har sin blomsterperiode i mai – juni. Store klaser av hvite blomster som etterfølges av dekorative rødbrune frukter i september – november. Bladverket stråler i vakre gulrøde farger på høsten. Tåler kulde og vind og krever ingen lang og varm sommer. Klarer seg over hele landet, og har stor verdi som hekk- og leplante da den er nesten ugjennomtrengelig. Flott som solitær. Opprinnelse: Denne E-plante er norsk utvalg fra frøkilde på Fåberg. Høyde / bredde etter 10 år: 2,0 – 3,0 m/ 1,5 – 2,5 m. Lysforhold: Sol – halvskygge. Herdighet: H7. Jordforhold: Er svært lite kravfull og kan greie seg på utsatte og værharde steder, også hvor andre må gi opp. Pleie: Som hekkplante bør den klippes hvert år for å bli tett og fin. Plantes med 0,25 til 0,4 m avstand.
Sibirkornell Cornus alba `Sibirica`
Sibirkornell Cornus alba `Sibirica`
Sibirkornellen legger man absolutt mest merke til om høsten og om vinteren, når bladverket får vakre høstfarger og skuddene får illrød bark som gjør seg sørlig godt med hvit snø som bakgrunn. Her er det igjen de unge skudd som får de fineste farer, hvilket fremmes ved hard beskjæring. Både i dekorasjoner og hagebed gir denne kornell liv og variasjon i høstmørket. Sibirkornell er tolerant over for vokseplass og jord, men i full sol får barken finest rødfarge. Den er ideell som hekk- og kantplante. Opprinnelse: `Sibirica` er en seleksjon utvalgt av Paul Gaarder i 1971 p.g.a. sin intense rødfarge. Høyde / bredde etter 10 år: 1,5 - 2,5 m / 2,0 – 2,5 m. Lysforhold: Tåler skygge men får best farge i full sol. Herdighet: H7. Jordforhold: Trives best i innlandsklima i næringsrik og kalkholdig jord. Pleie: Tilbakeskjæres hvert 2. eller 3. år og i får lave kompakte og fine planter.
Sibirertebusk  Caragana  arborescens `Noraström`
Sibirertebusk Caragana arborescens `Noraström`
Sibirertebusk `Noraström` er en svensk E-plante som er friskere mot sykdomsangrep og mer jevn enn arten. Den får høstfarer og innvintrer tidligere enn arten, og den er ekstrem tolerant for salt i luften og langs ferdselsårer. De vakre gule blomstene kan forveksles med gullregn. Der klima setter en grense for andre prydbusker vil den alltid klare seg. Særdeles velegnet til klipt hekk og leskjerm, der det stilles store krav til nøysomhet. Trenger ikke tilførsel av nitrogen. Opprinnelse: Frøkilde Noraström i Ångermanland i Nord-Sverige. Høyde/bredde etter 10 år: 3,0 – 5,0/ 1,0 – 1,5 m. Lysforhold: Sol – halvskygge – skygge. Herdighet: H8. Jordforhold: har ingen spesielle krav til jorden, men gjerne tørre og kalkrike plasser. Pleie: Under frie forhold blir buskene smale nederst og brede øverst. Som hekk og leskjerm bør man holde de på ca. 2 meters høyde og ca. 0,5 m bredde.