Gartneri og hagesenter for et hardført klima - Nygård Hagebruk AS

Tips om høstblomster


Pynt med blomster om høsten også!
 
Alle årstider har sin sjarm – og nå som sommeren er på hell så er det hyggelig å kunne pynte opp med nye friske farger.
 

Erica har i mange, mange år vært den stor slageren  – men det finnes et stort utvalg andre planter som også tåler litt frost og som du kan pynte med til langt utover høsten.  Noen bevarer også fargen utover vinteren

Noen viktige tips:
  • Vannbehovet reduseres når temperaturen går ned mot null. 
  • Husk å ha god drenering i potter. Selv frostsikre potter fryser hvis de er fulle av vann!


Lyng
Lyng må holdes fuktige helt til de fryser, ellers kan de risikere å miste fargen.
 
Erica (Erica gracillis)
Som nevnt har Erica vært den stor favoritten i mange år. Kraftig rosa i fargen –  planten er ettårig. Du vanner planten frem til frosten kommer . Pass på at den ikke blir stående i vann.

Calluna (Calluna vulgaris)
Calluna er den nye favoritten som faktisk er dekorativ hele vinteren igjennom. Den finnes i flere farger; rosa, hvit og lilla.  Den skal ha vann men tåler ikke å bli stående i vann. Calluna er flerårig og kan klare seg om den blir plantet i bakken.
 Pernettia/Bærmyrt
Pernettia har bær i rosa, lilla og hvitt og disse vil dekorere ikke bare om høsten men også utover vinteren.  En lekker plante som blir lagt merke til.  Bør ha jevnt tilgang på vann
 
Pyntekål
Pyntekål er en fantastisk dekorativ plante i flotte farger. Uspiselig – men ikke giftig, bare bitter på smak. Planten er ettårig – skal ha lite vann.


Sølvkrans
En kontrastplante som får de andre plantene til å skinne ekstra.  Vannes jevnlig frem til frosten. Tåler frost.
 
Calocephalus/Sølvtråd
Dette er også en kontrastplante som er utrolig lettstelt. Holder seg godt utover høsten og tåler frost.
 
Hebe
Hebe er en ettårig plante med blomster og blader i ulike fargenyanser, den holder seg frem til frosten kommer. Bør ikke tørke ut.
 
Asters
Finnes i fargene rosa, lys og mørk lilla.  På sensommeren og utover høsten vil Asters komme til sin rett, da lav temperatur og høy fuktighet passer denne planten utmerket. Mest sannsynlig vil de blomstre i sterke farger helt til frosten kommer! Vannes jevnlig, unngå overvanning, knip av visne blomster!
 


Krysantemum Friland
På samme måte som Asters klarer denne planten klarer seg godt ute utover høsten.
Samme stell som Asters!
 
 


Cyclamen/Alpefiol 
Alpefiolen liker den litt kjølige høstluften. Hagecyclamen kan klare 3 minusgrader, men vil gjerne stå lunt fra den verste nordavinden. En nydelig blomst i mange fargenyanser fra hvitt til mørk lilla og dyp rød. Foto: OBP